Den unika historien bakom Brouwerij Slaapmutske involverar både hyllade hembrygder, nya familjemedlemmar och begränsad nattsömn. När de flitiga hembryggarna Dany och Marleen de Smet fick tillökning i form av sin son Jonas 1999, firade familjen med en hembryggd öl som uppskattades såpass mycket att beslutet fattades att starta eget.

Dany, som var utbildad bryggare och som även tidigare innehaft titeln huvudbryggare, satte tillsammans med sin fru igång arbetet med det nya bryggeriet. Uppstarten blev så bra den kunde bli förutom att de ännu saknade ett namn, och att den lille pojken ofta hade svårt att komma till ro. När goda råd var dyra provade paret att doppa Jonas napp i deras öl, varpå gossen slappnade av och somnade direkt. Det var då namnet Slaapmutske uppkom, vars svenska översättning betyder ”nattmössa”.

Sedan dess har Brouwerij Slaapmutske producerat en uppsjö högkvalitativa belgiska ölsorter, från klassisk blond, bruin och tripel, till syrliga öl, julöl och inte minst den för oss speciellt framtagna Slaapmutske Zomer, som släpptes sommaren 2012.